Gruzínske víno

Gruzínsko je jedným z najstarších vinárskych regiónov sveta. Na úrodnom údolí južného Kaukazu sa vinná réva a neolitické vína pestujú viac ako 8000 rokov. Nečudo, že pestovanie sladkých bobulí sa stalo pre Gruzínsko neoddeliteľným symbolom.

Počas archeologických vykopávkok boli nájdené kôstky kultúrnej vinnej révy pochádzajúcej zo 7. až 6. tisícročia pred Kristom. Legenda hovorí, že svätá Nino, ktorá do krajiny priniesla kresťanstvo z Kappadokie, mala v ruke kríz z kríka viniča zviazaný svojím prameňom vlasov. Od tých čias sa vinná réva stala symbolom novej viery. Najväčší rozkvet vinárstvo dosiahlo v 19. storočí a odvtedy sa vinohrady len rozrastali, no a dnes Gruzínsko vlastní 150 tisíc hektárov vinohradov. Slnečné a hornaté Gruzínsko má veľmi dobré klimatické podmienky. Subtropické podnebie, dostatok zrážok a kaukazské pohorie vytvára tie najlepšie podmienky na pestovanie hrozna. Medzi najvýznamnejšie oblasti, ktoré sa venujú pestovaniu a výrobe vína sú Kakheti, Kartli, Imer, roch-Lechkhumi a Kvemo Svan. V týchto vinárskych oblastiach sa pestuje viac ako päťsto odrôd viniča. Medzi typické domáce patria Mudžuretuli, Mcvane, Saperavi, Alexandreuli, Rkaciteli, Odjaleshi. Nájdeme tu aj medzinárodne známe vína ako sú Chardonnay či Cabernet Sauvignon.

Zaujímavosťou je, že niektorí vinári spracúvajú víno starými tradičnými metódami, ktoré sa využívali v dobe, kedy sa z výrobou vína ešte len začínalo. Hrozno v obrovských hlinených nádobách – kvervi sa zakopávajú v plytkej jame do zeme ideálnej teploty. Keď sú kveri plné kvasnej šťavy uzavrú sa  dreveným vekom, zakryjú sa a utesnia v zemi. Niektoré hlinené nádoby so šťavou sú zakopané aj 50 rokov. Neodmysliteľnou súčasťou pitia lahodného Gruzínskeho vína je kantsi. Sú to špeciálne upravené “poháre“ v tvare lievika, vyrobené z rohov zvierat, ktoré boli vyčistené, vyvarené, vyleštené a oblepené kožou. Kantsi sa používajú už po celé stáročia a dnes sú vysoko cenené ba dokonca sa považujú za historický symbol.

Svet pozná gruzínske vína vďaka pôvodným odrodám viniča, vysokej kvalite, plnosti chuti a vôni hrozna. Medzi najznámejšie odrody patria Rkaciteli – biela s vysokým obsahom kyselín. Vína sa vyznačujú jemnou chuťou. Saperavi – červená odroda, ktorá dozrieva päť rokov, obsahuje vysoké percento alkoholu a využíva sa na miešané s inými odrodami. Mtsvani – biela respektíve zelená odroda, často sa mieša s Rkaciteli ku ktorému sa pridáva ovocná aróma.

Tradičné gruzínske vína nesú mená kraja, okresu alebo obce  kde bolo víno vyrobené, väčšinou sú zmesou dvoch a viacerých hrozien a delia sa na sladké, najobľúbenejšie polosladké, polosuché, suché, dezertné a šumivé. Medzi ocenené vína patrí napríklad Pirosmani polosladké biele víno vyrobené z 40% Tsolikauri a 60% zmes Tsitska. Vyhralo 3 zlaté medaily a jednu striebornú na medzinárodných súťažiach. Tvishi je prírodné polosladké biele víno vyrobené z Tsolikauri. Získalo jednu zlatú medailu, dve strieborné medaily a jednu bronzovú medailu na medzinárodných súťažiach. Anakopia je biele polosuché stolové víno vyrobené z odrody hrozna Tsolikauri pestované v Suchumi a Gudauta  Abcházsku. Víno sa vyrába od roku 1978. Farebná škála sa pohybuje od svetlej až tmavej farby slamy. Má zvláštnu arómu a jemnú sviežu chuť. Medzi vína s dlhou históriou patrí aj Khikkhvi. Je sladké biele víno vyrábané od roku 1924 z odrôd hrozna pestovaných v Khikhvi Kardanakhi. Má príjemnú jantárovú farbu, charakteristickú vôňu a delikátnu chuť. Jeho sila je v 15 sv.%, obsahu cukru 18-20%, titrácia kyseliny 4-8 g / 1. Na medzinárodných súťažiach získala 4 zlaté medaily.

Medzi červené vína, ktoré boli ocenené na medzinárodných výstavách patria Akhasheni, je prirodzene polosladké červené víno vyrobené z odrôd hrozien pestovaných v Saperavi Akhasheni z viníc Gurdzhaani. Víno má farbu tmavého granátového jablka,  harmonickú zamatovú chuť s čokoládovou príchuťou.Víno sa vyrába od roku 1958. Na medzinárodných výstavách získalo 6 zlatých a 5 strieborných medailí. Ďalším vínom, ktoré treba predstaviť je Khvanchkara – jemné prírodne polosladké červené víno vyrobené v Alexandrii a Mudzhuretuli z odrôd  pestovaných v Khvanchkara, v západnom Gruzínsku. Víno má silnú špecifickú arómu a harmonickú zamatovú chuť s malinovou príchuťou. Je tmavo rubínovej farby. Khvanchkara je jedným z najpopulárnejších gruzínskych polosladkých vín. Víno sa vyrába od roku 1907. Pre svoju vynikajúcu chuť získalo 2 zlaté a 4 strieborné medaily. Za vysoko kvalitné víno sa považuje Kindzmarauli. Je prírodne polosladké víno tmavo červenej farby. Je vyrobené z odrody hrozien pestovaných na Saperavi, na svahoch kaukazských hôr v okrese Kvareli Kakheti. Má silnú charakteristickú vôňu a arómu, jemne harmonickú a zamatovú chuť. Za liečivé vlastnosti získala Kindzmarauli všeobecné uznanie. Je vyrábané od roku 1942. Pre svoje kvality bola ocenená 3 zlatými, 4 striebornými a 1 bronzovou medailu. Medzi najlepšie špičkové víno patrí Mukuzani. Je suché červené, vyrobené zo 100% Saperavi v Mukuzani, Kakheti. Víno pochádza z tých najlepších ročníkových bobúľ, ktoré boli kvasené pri riadených teplotách s vybranými kmeňmi kvasiniek. Neskôr víno zreje 3 roky v dubových sudoch, aby chuť bola väčšej komplexnosti. Mukuzani je považované za najlepšie gruzínske, suché, červené víno zo Saperavi. Víno vlastní 9 zlatých, 2 strieborné medaily a 3 bronzové medaily na medzinárodných súťažiach. Medzi dezertné vína, ktoré sa môžu tešiť obľube patrí Kardanakhi . Je veľmi delikátne archívne biele víno, vyrobené z odrody hrozna pestovaných na viniciach v Rkaciteli Kardanakhi  v okrese Gurdzhaani. Víno zreje v dubových sudoch po dobu troch rokov. Oranžová farba, príjemná vôňa medu, špecifická chuť, charakterizuje Kardanakhi, ktorý sa môže pochváliť 8 zlatými a jednou striebornou medailou.

Neobyčajné  Gruzínsko skrýva v sebe klenoty medzi klenotmi v podobe skvelých vín. Preto pri plánovaní dovolenky odporúčame navštíviť aspoň jednu vinársku oblasť a nechať sa vtiahnuť do čarovných viníc a potešiť chuťové poháriky kvalitným vínom.